Само след броени дни, на 11 юли, се очаква решението къде

...
Само след броени дни, на 11 юли, се очаква решението къде
Коментари Харесай

Ако "Фолксваген" избере Измир - един голям минус

Само след броени дни, на 11 юли, се чака решението къде ще бъде издигнат новият цех на " Фолксваген " - в Турция или в България. Макар да не е членка на Европейски Съюз, Турция се класира по-напред от България по ред други индикатори: пазарът е огромен, има задоволително квалифицирана работна ръка, налице е сериозен опит в автомобилостроенето, трудовите разноски са по-ниски, в сравнение с в Европейски Съюз. Въпреки това обаче замислената милиардна инвестиция може да се окаже проблематична, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

" Човешката цена на тази инвестиция "

Основната причина: в тази властническо управлявана държава правата на служащите се свиват от ден на ден, отбелязва ФАЦ и продължава: " Профсъюзи и правозащитници предупреждават, че режимът на Ердоган лимитира правото на стачки, усложнява членуването в синдикати и не се колебае да прати неуместните служащи под фиктивен предлог зад решетките ".

" Ще се радваме, естествено, в случай че " Фолксваген " реши да построи новия си цех в Турция ", споделя пред изданието Еюп Йозер, един от водачите на синдиката " Бирлешик Метал Иш ". " Но концернът би трябвало да се запита - на каква цена? ", прибавя Йозер. Според него би трябвало да бъде гарантирано, че заетите в новия цех край Измир сами ще могат да взимат решение по отношение на участието си в синдикати, както и че ще могат постоянно да избират своите профсъюзни представители. Йозер предизвестява, че в завода не трябва да се позволяват нарушавания на интернационалните права и правила на Европейския съюз, каквато е нормалната процедура в Турция. Лаконичният отговор, който дават от " Фолксваген " по този въпрос, гласи, че концернът постоянно внимава при активността му да не се позволяват нарушавания на човешките права.

Според синдикалиста Йозер изискванията на труд в Турция са такива, че в сектора се плащало по 2.40 евро нето на час, а на новопостъпилите - едвам 1.40 евро. " Това е в следствие от възбраната за стачки и за свободен избор на синдикати ", твърди Йозер и приканва " Фолксваген " в договарянията с Турция да упорства за спазването на съществени човешки и трудови права. В противоположен случай " човешката цена на тази инвестиция би била твърде висока ".

Опасенията на синдикалиста намират удостоверение в последния отчет на ЕК за Турция, в който е маркирано, че " спокойно работещи деятели и членове на синдикати са подложени на случайни уволнения, закани и арести ". По думите на Йозер, държавното управление не разрешава стачките под предлога, че застрашавали националната сигурност. Нищо чудно, че Международната конфедерация на профсъюзите подрежда Турция измежду десетте страни, в които служащите са най-зле.

Тъй като Турция е част от митническия съюз, само че не е длъжна да се преценява с европейските трудови и социални стандарти, " Фолксваген " може да подбере най-хубавото от двата свята, споделя синдикалистът Йозер. 

И Саудитска Арабия желае завода на " Фолксваген "

Междувременно немската обществена телевизия АРД осведоми, че всички досегашни проекти може и да бъдат комплицирани. Причината: появил се е нов участник в играта - Саудитска Арабия. По сведения на АРД офертата на Рияд наподобява много примамлива. Така да вземем за пример кралството предлага по минимум 1000 $ дотация за всеки създаден автомобил, и то в продължение на цели 10 години. Саудитска Арабия дава обещание също така да изкупува десетки хиляди коли годишно, да даде терена, постройките и съответната инфраструктура, както и да финансира образованието и преквалификацията на служащите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР